Centrum för AMP sätter färg och mönster på Forumtorget!

Fussball

Studio Era och Centrum för AMP skapar kollektion för att levandegöra offentliga rum

Färg, design och rum i rummet lockar fram besökarnas leklust, bidrar till folkliv och ökad gemenskap. Möbler, mattor och spel i unikt AMP-mönster, anpassat till platsernas identitet höjer trivselkänslan och skapar en mysig miljö.

”Vi var här häromdagen och spelade hela familjen och kom tillbaka till stan idag för att spela på detta spel, så kul att man kan vara många samtidigt”, säger en besökare på Forumtorget i Uppsala.

Centrum för AMP har arbetat med gestaltning och etablering, aktivering, aktiviteter och evenemang i ett par år på Forumtorget i Uppsala och vid Haninge entré i Haninge kommun. Nu tas nästa steg genom ett designsamarbete där Studio Era och Centrum för AMP har skapat en designkollektion med spel, möbler och mattor för att levandegöra offentliga rum och locka fram besökarnas leklust.

Centrum för AMP har inlett ett samarbete med Studio Era som är landskapsarkitekter med fokus på att skapa möjligheter för möten, lek och aktivitet. Utifrån Centrum för AMPs erfarenheter från Uppsala och Haninge identifierades ett behov av att utveckla spel och möbler anpassade till offentliga rum i stadsmiljöer. Det som finns på marknaden är ofta anpassat till lekplatser eller för kommersiellt/privat bruk. Dessutom är spelen inte tillverkade för att stå ute dygnet runt, över alla säsonger.

Studio Era fick i uppdrag att rita, producera och designa fotbollsspel och sittmöbler utifrån platsernas behov. Studio Era tog fram en designkollektion med specialtillverkade spel, möbler och ett unikt AMP-mönster. Mönstret har olika färger på respektive plats, anpassat till platsernas identitet. AMP-mönstret finns också på mattor som tillverkats av Bergo Flooring.

”Fotbollsspelet har använts flitigt av besökare och turister i Uppsala under hela sommaren. Vi valde att tillverka ett fotbollsspel som är större än standard – vilket var helt rätt beslut. Spelet har använts av familjer, kompisgäng och även personer som har kommit till platsen själva”. Carlos Lopez, verksamhetsledare Forumtorget”.

”Vi gillar AMPs tillvägagångssätt och metod. Att se till platsens förutsättningar och förädla den inte bara genom design och fysiska tillägg utan också med sociala interventioner. Det är vägen framåt. Mönstret, möblerna och spelet bygger på formen av en portal. En entré och en inbjudan.” Fredrik Matz, Landskapsarkitekt Studio Era.

Här är några av kommentarerna från besökare: ”Är det verkligen helt gratis att spela? Vart betalar man?” och ”Such a nice thing for the whole family to do”.

”Med egen design och mönster vill vi skapa igenkänning, folk ska känna att här är en AMP. Sedan vill vi såklart locka till spontana leenden både hos de som passerar och ser en färgklick på platsen och hos de som har skoj när de spelar. Vårt exklusiva mönster och design kommer vi att ta vidare för andra produkter till de platser där vi är verksamma.” Helena Olsson, VD Centrum för AMP.

Forumtorget stories